A Gyadai tanösvény függőhíddal

Remek hétvégi programa gyadai tanösvény, amit mindenki élvez! Mocsárjárás, 15 m- es függőhíd, minivasút, vadállatok… Mi kell még? 🙂

Megközelítés:

Autóval Budapestről 40 km északra, kb. 40 perc.

Volánbusszal Szendehelyig.

Elhelyezkedés:

A Börzsöny, és a Cserhát lábánál a Naszályi rög.

Gyadai tanösvény, Pallosor 5

 

Szendehely- Katalinpuszta falu után tábla jelzi jobbra a korszerű turistaközpontot. Itt fizetős parkoló van (Kb. 700 Ft, ha csak a tanösvényen mész). A parkoló mellett kis csúzdás favár, és egy mini vasút, ami akár az 500 m-re lévő turistaközpontba visz (ez fizetős).

Itt akár meg is lehet szállni, a szobák 6- 8 emeletes ágyasok, tiszta, nagyon kultúrált. Az étteremben jól főznek, és nem túl drága a régi menzás kaják vehetők.

A bejáratnál van egy kis büfé minimális felszereltséggel, itt kérhető egy feladatlap a gyadai tanösvényről gyerekeknek, ennek kitöltését segítik az útjelzők.

A központ területén jó kis játszótér, és egy kis vadaspark is található szarvasokkal, muflonokkal, és vaddisznókkal.

 

Gyadai tanösvény részletes térkép

 

A túrista központtal szemben indul a Gyadai tanösvény, amin balra haladunk…

Figyelem! Térerő nincs igazán, ezzel számolni kell!

A túra 5 km hosszú körút, 2, 5- 3 óra alatt bejárható, gyerekkocsival nehezen járható. 

Akik nehezebb túrára, vagy egész naposra gondolnak, annak érdemes felmenni a Naszály hegy csúcsára (652 m).

Kis emelkedővel kezd, majd a szép eredi környezetben a tájat, és az élővilágot bemutató táblák segítik (13 db), amin a térség természeti adottságait mutatják be.

A Gyadai rét tavasszal szépen virágzik, de ne feleddjük védettségét!

A tanösvény balra átmegy a réten a mocsárig, ahol a tanösvény cölöpökön folytatódik (155 m)  a mocsár felett. Ritka növények is láthatók itt, mint a Mocsári Gólyahír.

 

Mocsári Gólyahír

 

A kis cölöpösvény kb. 100 m hosszú, majd újabb pár száz méter után az Óriások pihenőjéhez érünk. Itt lehet szalonnát sütni, piknikezni is.

 

Óriások Pihenője

 

Innen hamarosan átkelhetünk a Billenő hídon, amire lépve arra az oldalra billen, ahol a súly van.

 

Gyadai tanösvény- Billenőhíd

 

A Cölöpjárdán lehet gyakorolni az egyensúlyozást, majd a Gyadai rétet ismét elérve bevesszük magunkat az erdőbe, és fújtatunk az emelkedőn 700 m- t.

 

Gyadai Tanösvény- Cölöpjárda

 

Megérdemelt pihenésként következik a 15 m hosszú függőhíd. Ami Magyarország 2. leghosszabb függőhídja.

Gyadai tanösvény- Függőhíd

 

Innen már lefelé visz az út Katalinpusztára, a turistaközpontba.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”3″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Szabó Dénes

Szabó Dénes

Túraszervező, túravezető

Magyarországon, és külföldön szervezek kalandos, és látványos kirándulásokat olyan helyekre, amelyeket csak kevesen ismernek, de egyszer mindenkinek látnia kell!
Szabó Dénes